Po otwarciu środek jest brązowawy. |
Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi
Przygotowuje się je podczas tradycyjnej ceremonii nazywanej mochitsuki kiedy ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym Moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często – spłaszczonych kulekChociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku (jap.Shogatsu san-ga-nichi), a właściwie żegnaniem starego. Przed nowym rokiem przygotowuje się kagai-mochi czyli podwójny placek ryżowy ozdobiony noworocznymi symbolami. Stanowi on jedną z świątecznych dekoracji a 11 stycznia jest on zjadany. Jest wtedy tak zeschnięty i twardy, że trzeba go rozbijać młotkiem. Tradycja zabrania go kroić, ponieważ jest to równo znaczne ze zniszczeniem swoich szans na szczęście. Placek spożywa się wraz z zupą, a ceremonia ta nazywa się kagami-biraki.
Zachęceni? Smak mochi może się wydawać specyficzny mimo to dla mnie jest ono całkiem niezłe. Jest to smak do którego kiedyś „warto wrócić”. Tylko porządnego nadzienia brakowało. Dlatego pomyślałam o upichceniu ich w domu. Choć tradycyjnie przygotowywane są z ciasta ryżowego wyrabianego w wielkich moździerzach, co w domowych warunkach byłoby raczej trudne... Trochę jednak poszperałam i znalazłam przepisy wykorzystujące dwie metody przygotowania.
1. Sposób przygotowania mochi z mąki ryżowej, przy wykorzystaniu mikrofalówki.
2. Mniej gadżeciarski i wymagający sporo siły, sposób gotowania w wysokim garnku.
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz